Yoga en menstruatie

Dat is nou weer zo’n thema waar uitgebreid over gediscussieerd kan worden, maar niemand die het eigenlijk echt weet. Het vrouw zijn is toch maar lastig soms, en het houdt de gemoederen van zowel mannen als vrouwen en in alle culturen bezig. Yoga werd de afgelopen paar duizend jaar vooral door mannen beoefend dus uitgebreide handleidingen uit de oude doos bestaan er niet. Sinds vrouwen beoefenen is er wel van alles over gezegd en gefantaseerd.

Omgekeerde houdingen

Wat bijvoorbeeld wordt afgeraden zijn de omgekeerde houdingen (denk aan handstand, hoofdstand en schouderstand). Dan zou het bloed weer terug naar binnen lopen. Waarom dat in downward dog anders zou zijn, is mij niet helder. Mocht je last hebben van leegbloeden, dan zou ik sowieso niet bewegen. Wat ik me wel kan voorstellen als reden om geen omgekeerde houdingen te doen, is iets geheel anders. Ik heb het nog niet ergens anders gehoord, dus misschien slaat het wel nergens op. Mijn ervaring met hoofdstand, handstand en schouderstand is dat je je hele bekkenbodem, buik en bilspieren goed gebruikt om de houding stevig en stabiel te laten zijn. Je activeert je gehele core om balans te bewaren en nergens in te zakken. Je houdt vast. Menstrueren is daarentegen juist loslaten. Een tegengestelde actie dus. Je zou kunnen zeggen dat zij in essentie met elkaar botsen.

Twists

Verder worden gesloten twists afgeraden, zoals bijvoorbeeld parivrtta parsvakonasana of marichyasana C. Daarmee zou je de buik te veel stress geven. En een ander denkt dan: ‘ja maar, ik help de boel er even uit te persen. Juist handig, toch?’
Zelf heb ik nog nooit gemerkt dat ik met twisten een dag korter menstrueer, of dat mijn eierstokken naar adem moeten snakken.
Het voelt misschien alsof de inboedel wordt geplet, maar in essentie houd je de buik lang en til je de borst op. Je kunt je buik met je adem wat intrekken, of je bandha’s aanspannen, maar je kiept niet om als een kever met spartelende pootjes als je de buik loslaat. Je buik krampt in principe niet samen in een twist.

Rug

Zelf ervaar ik in ‘die’ dagen een soort algehele verweking, fysiek vooral terug te vinden in de rug. Achterover buigen vind ik dan niet zo prettig. Daarover wordt in de theorie dan weer weinig gezegd. Ik doe het dan in ieder geval niet, omdat ik niet het gevoel heb dat ik mezelf kan dragen in de onderrug en het bekken. Een achterliggende theorie heb ik niet voorhanden.

Vrouwen vakantie

Zo wordt ongesteld zijn ook wel eens genoemd. Als we onze menstruatie als onze vakantie zouden moeten zien, dan laten we onszelf er wel heel bekaaid vanaf komen. Bij mij ziet een vakantie er heel anders uit!

Excuus Truus

Als je geen zin/enthousiasme/moed/energie kunt opbrengen om houdingen te doen, maakt het dan wat uit of dit vanwege menstruatie, hooikoorts, slecht slapen, emotionele verwarring of existentiële ellende komt? Je bent je eigen kompas en het beste zorg je er voor dat je er zelf wel bij vaart. De juiste koers, of dat nou naar de koelkast, naar de yogales of naar de cocktailbar is, bepaal je zelf.

 

Lees ook: Omgaan met pijn in de yogabeoefening