Leerprocessen

Ondanks al die vakken didactiek die ik heb gevolgd op de universiteit, heb ik nooit zo’n duidelijke omschrijving van type studenten gelezen als geschreven door David Swenson (wereldwijd bekende ashtanga yogadocent, leerling van Sri P. Jois).
Hij omschrijft vier types, maar het is vooral de vierde waar ik hier op inga. Deze is pijnlijk herkenbaar voor de mindere momenten in het leven waarin ik alweer niet heb geleerd van mijn voorgaande fouten.
Het hardleerse type
David Swenson omschrijft de situatie waarin er ergens een (kamp)vuur is en je wordt gewaarschuwd dat je je hand er aan brandt. Het hardleerse type gelooft er niets van. Iemand anders brandt zijn hand? Ik geloof het nog steeds niet. Hij steekt zelf zijn hand erin, het brandt, en hij gelooft het nog niet. Hij draait zijn hand om, het brandt, en gelooft het niet. Hij draait eerst drie rondjes, het brandt, en nog steeds gelooft hij het niet. Hij gaat op zijn hoofd staan en steekt zijn hand in het vuur. Het brandt, maar hij neemt het nog niet aan. Misschien morgen, misschien bij volle maan, misschien op een nuchtere maag, totdat zelfs deze leerling uiteindelijk de boodschap aanneemt: vuur brandt je vingers.
De andere drie types geloofden het wat sneller, ze hoefden minder vaak de pijn te voelen voordat ze de boodschap konden aannemen.
Zowel in de reiki overlevering als in andere (spirituele) richtingen wordt de mededeling gedaan dat lessen herhaald worden totdat je deze hebt begrepen. Dan moet je gedrag nog veranderen voordat je daadwerkelijk verder kan, op naar de volgende les.
Het leven stuurt je daarmee in de richting van een leven gezond voor lichaam en geest, in balans met jezelf en je omgeving.
Ben je onzeker of angstig? Laat je gemakkelijk over je heen lopen? Ben je snel boos of jaloers? Ben je te goed van vertrouwen of reageer je vaker te laat? De enige manier om er van af te komen, is om het af te leren!
Yoga en meditatie bieden in dit lange leerproces ondersteuning. Een zware yogales of lange meditatiesessie kan precies die emoties of irritaties bij je oproepen die je zo vaak belemmeren om echt gelukkig te zijn. Een achterover buiging waarin jij je hart opent, een opening van de heupen waarbij oud zeer loskomt, een docent die je pusht om door te zetten. Door de emoties of het gebrek aan zelfvertrouwen heen.
Zelf heb ik in de aanloop naar de ‘ladies holidays’ altijd razende emoties, hoofdpijn, en een dringende behoefte aan chocolade, film kijken en shoppen. Toch ga ik maar de yogamat op, want of ik nou wel of niet op de mat lig, wel of niet die film kijk, de emoties zijn er toch. Dus doe ik eerst yoga, en eet daarna de chocola. Door vast te houden aan de constante beoefening, ervaar ik houvast in de wirwar van hormonen. Elke maand leer ik dan weer: blijven ademen, alles is oké.