Chagrijn op de mat….

Chagrijn op de mat of toch maar het ego loslaten?

Helaas kun je ook in  yoga en meditatie jezelf al gauw te serieus nemen. Je ontkomt niet aan je eigen neigingen, wat je ook doet, hoe ver je ook reist. Het ego gaat altijd mee, de wereld rond, de mat op.
Yoga beoefenaars willen vaak zowel fysiek als mentaal en spiritueel ‘gezond’ worden, zichzelf als één geheel ervaren, liefst ook nog in harmonie met de natuur. Dat willen we dan graag zo goed doen! De lol lijkt er wel eens af te gaan.
Zeg nou zelf, een stengel rauwe bleekselderij of een reep chocolade van Tony Chocolonely?
De zoektocht naar stilte komt je misschien bekend voor. Die rust die we dan zoeken, is er eigenlijk al die tijd al als een soort grote schaal waarin al onze wensen en angsten heen en weer klotsen. Deze stilte komt voor mij meer dichterbij hoe minder serieus ik mezelf neem. Na een rondje ‘gek doen’ ruist de stilte.
In plaats van die eenheid, de rust of stilte (hoe je het ook wilt noemen) als een ideaalbeeld aan het eind van ons pad te plaatsen, kunnen we het misschien ook zien als iets dat er altijd is. Onder de drukte. Als de diepe oceaan onder de golven. Waar vrolijkheid, chagrijn, verdriet en blijdschap overheen stromen.
Eigenlijk mag het chagrijn volledig aanwezig zijn. Ook mag je opmerken dat je die onderliggende stilte helemaal niet ervaart vandaag. Je irritatie mag ook gewoon opgemerkt worden en dat is dan ook ‘oké’. Op een chagrijnige dag vind ik dat zo’n verschrikkelijke opmerking!
Dit kan ik heel goed zeggen tegen anderen en heel af en toe lukt het me zelf ook dit toe te passen, maar over het algemeen ben ik toch nog echt op het punt waarop ik chagrijnig of ongelukkig zijn helemaal niet oké vind en dik worden van chocolade vind ik ook verschrikkelijk oneerlijk. Dat zijn de momenten waarop het moeilijk wordt om mezelf niet zo serieus te nemen.
Ik zal dus nog een flink aantal keren even ‘mijn haren moeten losschudden’ voordat ik in alle rust ‘verlicht chagrijnig’ kan zijn. Maar ik werk er naar toe. Mocht ik ineens rare bewegingen maken in een les, dan weet je voortaan waarom!